J.W.M.BANGERT, tandarts
Spanbroekerweg 93
1715 GK Spanbroek

tel: 0226-353838

Tandletsel

Door een klap of ongeluk kan een tand afbreken of helemaal los komen.


Wat moet u doen als een tand los is?


1.

Zoek de tand snel op en pak de tand vast bij de kroon, het deel van de tand dat normaal boven het tandvlees zichtbaar is. Kom liever niet aan de wortel van de tand. Als u namelijk aan de wortel komt is de kans kleiner dat de tand weer hecht in de kaak.

2.

Spoel de tand schoon in een bakje melk. Als er geen melk voorhanden is, kunt u de de tand schoonlikken of schoonzuigen. Het is beter de tand niet in contact te brengen met water omdat de nog levende cellen van het wortelvlies dit vaak niet overleven. Dat maakt de kans op genezing kleiner. Poets de tand nooit schoon met een borsteltje of een schoonmaakmiddel.

3.

Probeer de tand terug te plaatsen in de kaak. Lukt dit niet, zorg er dan in elk geval dat de tand vochtig blijft. dit kan het best door de tand in een beker met melk te doen. Als er geen melk in de buurt is, kan de tand ook los in de mond worden bewaard, bij voorkeur in de ruimte tussen de kiezen en de wang.

De tand mag in geen geval uitdrogen. Is de tand langer dan een half uur droog geweest, dan kan hij nauwelijks meer met succes worden teruggezet. Bewaar de tand dus nooit in een zakdoek of in een doosje tot aan de tandarts.

Ga altijd direct naar de tandarts!

NB: een melktand mag nooit worden teruggeplaatst, omdat dit het gebit permanent kan beschadigen.
Wat moet u doen als een tand is afgebroken?

Als er een stuk van een tand is afgebroken, ga dan zo snel mogelijk naar de tandarts. Op het breukvlak kan namelijk een ontsteking ontstaan. Neem het afgebroken deel van de tand altijd mee. Vaak kan het worden teruggeplaatst en anders wordt de tand hersteld met witte vulling (composiet). 


Aan een afgebroken melktand doet de tandarts doorgaans niets, omdat een kind deze rond zijn zesde jaar wisselt voor een blijvende tand. De tandarts beperkt zich meestal tot het eventueel glad slijpen van de scherpe rand van de tand, zodat het kind zijn tong niet beschadigt..